فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 88 (تابستان 1399)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 88 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد خواجه*، علی جمالی صفحات 7-27

    حفظ آمادگی متناسب با تهدیدات احتمالی آینده از وظایف مهم طراحان و متفکران هوشیار و آینده نگر نظامی در هر کشور می باشد. دشمنی ایالات متحده با مردم ایران با پیروزی انقلاب اسلامی بر همگان واضح است. حضور جدی تر ناوگان دریایی آمریکا و هم پیمانان نظامی آن درخلیج فارس، زمینه های جدی تر تهدید را فراهم آورده است و نشان از حضور دایمی نظامی و مستقیم آمریکا در این منطقه است. درناوشکن های آمریکا که در صحنه های مختلف عملیاتی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین از مهم ترین شناورهای رزم سطحی آمریکا است این دغدغه وجود دارد که در صورت بروز جنگ احتمالی با آمریکا در خلیج فارس قابلیت های پدافند ضدموشکی توپ فالانکس چیست؟ اطلاعات و داده ها تحقیق با روش مطالعه اسنادی و با ابزار فیش برداری جمع آوری شدند. و با روش توصیفی تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ، قابلیت های پدافند ضدموشکی توپ فالانکس نواخت تیر بالا و تجسس, کشف، اعلام هدف، ردیابی، ارزیابی، اعلام قابلیت درگیری، شلیک و انهدام هدف را بطور خودکار و بهتر از کنترل دستی نتیجه گیری گردید.با داشتن این قابلیت ها این سیستم دارای نقاط ضعفی هم هست از جمله درگیرشدن همزمان با چندین هدف، و شلیک از زوایایی که سیستم پدافندی توپ فالانکس دارای نقاط کورهستند کمبود مهمات اشتباهات کاربری وسیستمی محدودیت در شناخت اهداف با قدرت تخریب بالاتر کم بودن مدت زمان تیر اندازی ومحدودیت در برد وشلیک مداوم در زمان درگیری که با تجزیه و تحلیل به دست آمد

    کلیدواژگان: پدافند ضد موشکی، مقابله، توپ فالانکس، ناوشکن های امریکایی
  • حسن سعادتی * صفحات 29-54

    از گذشته تا به امروز برای هدایت معقولانه جنگ، اطلاعات نظامی عاملی مهم و اساسی در مدیریت نبرد به شمار می رود و به عنوان گام نخست در هر نبرد تهاجمی یا تدافعی، نقشی بی بدیل ایفا خواهد کرد؛ به گونه ای که اهمیت داده، اطلاعات و دانش بر کسی پوشیده نیست و برتری اطلاعاتی، سبب برتری در دیگر جنبه ها ازجمله برتری تصمیم گیری و اقدام می شود؛ در این میان مجموعه علوم جغرافیا نقش انکارناپذیری در چرخه و فرایند اطلاعات نظامی بر عهده دارد؛ به گونه ای که در نظرگرفتن مولفه های جغرافیایی در هر طرح اطلاعات نظامی و استفاده و به کارگیری آن در جریان عملیات نظامی می تواند در پیشبرد اهداف از پیش تعیین شده نقش بسزایی داشته باشد. این پژوهش به لحاظ روش شناسی در زمره پژوهشهای کیفی است که با استفاده از روش توصیفی و با رویکرد تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که: "علوم جغرافیایی در اطلاعات نظامی چه نقشی دارد؟" شایان ذکر است که منابع در این پژوهش به شیوه اسنادی گردآوری شده است. درنهایت مجموعه علوم جغرافیایی در سه حوزه جغرافیای انسانی، جغرافیای طبیعی و جغرافیای میان رشته ای مورد بررسی قرارگرفت و نقش بی بدیل مجموعه علوم جغرافیا در چرخه و فرایند اطلاعات نظامی تبیین، و مشخص شد که هر طرح اطلاعات نظامی بدون در نظر گرفتن مولفه های جغرافیایی به شکست محکوم خواهد بود.

    کلیدواژگان: جغرافیا، اطلاعات نظامی، بایسته، نبرد، صحنه عملیات
  • سید مهران داعی نیاکی، احمد جعفرنژاد چقوشی، جعفر قیدر خلجانی*، مهدیه حامدی صفحات 55-86

    در شرایطی که به دلیل غیرقابل پیش بینی بودن وضعیت محیط به واسطه اعمال تحریمهای بین المللی فشار بر سازمانها روزبه روز در حال افزایش است، بررسی ارتباط میان تاب آوری و فناوری سازمان و شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری فناوری که همراه با نوسانات و اختلالات شدید است، اهمیت می یابد. این تحقیق قصد دارد عواملی را شناسایی کند که تاب آوری فناوری سازمان را تقویت می کند و ارتباط آنها را مورد بررسی قرار دهد تا میزان تاثیرپذیری این عوامل از یکدیگر و میزان تاثیرگذاری آنها را بر یکدیگر مشخص کند. برای دستیابی به این هدف، پس از بررسی جامع مقالات حوزه تاب آوری در تمام زمینه ها، فهرستی از عوامل موثر بر تاب آوری فناوری سازمانی با فناوری پیچیده استخراج شد؛ سپس با استفاده از روش دلفی فازی و با اعمال نظر خبره ها، عوامل کم اهمیت کنار گذاشته شد. در ادامه با اجرای رویکرد الگو سازی ساختاری تفسیری (ISM) بر عوامل شناسایی شده، روابط آنها مشخص، و با اعمال تحلیل میک مک (MICMAC) ارتباطات محرک وابسته میان عوامل هم تعیین و مشخص شد. به منظور اعتباربخشی به تحقیق، یکی از سازمانهای دفاعی به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شد. نتایج تحقیق حاکی است که عوامل مرتبط با زیرساخت سازمان در جهت تاب آوری باید در اولویت اجرا قرار بگیرد؛ هم چنین در اجرای دیگر عوامل دقت کافی به خرج داد؛ زیرا عوامل پیوندی و واسطه ای فراوانی در این الگو یافت شد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمان، تاب آوری فناوری، دلفی فازی، الگوسازی ساختاری تفسیری
  • جواد منظمی تبار * صفحات 87-104

    جامعه‌شناسان باتوجه به تغییر وضعیت جهانی و ورود به دوران جنگ نرم و جنگ اقتصادی لازم می‌دانند تا در به‌کارگیری سربازان وظیفه رویکردهای جدیدی اتخاذ شود، بررسیها نشان می‌دهد شیوه به‌کارگیری سنتی در بیشتر کشورهای دنیا منسوخ، و روش های نوینی باتوجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظامی هر کشور اتخاذ شده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی جامعه‌شناختی عوامل موثر بر افزایش توانمندسازی سربازان مرزبانی استان ایلام در سال 1397 است. روش تحقیق توصیفی همبستگی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تمام سربازان مشغول به خدمت  فرماندهی مرزبانی استان ایلام هستند که با استفاده از  فرمول کوکران 501 نفر به‌عنوان نمونه آماری به روش تصادفی طبقه‎ای انتخاب شدند. برای جمع ‎آوری داده‎ ها از دو پرسشنامه محقق‌ساخته با طیف پنج گزینه‌ای لیکرت استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمونهای آمار توصیفی نظیر میانگین، واریانس و انحراف معیار استفاده شد. هم‌چنین در بخش آمار استنباطی به‌منظور آزمون فرضها از آزمون همبستگی (ضریب همبستگی پیرسون) و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان می دهد که متغیر مشارکت گروهی (278/0)، خوشایندسازی محیطی (315/0)، رضایت شغلی (445/0)،  احساس امنیت (239/0) و اعتماد اجتماعی (431/0) توانسته متغیر وابسته را تبیین کند و ضریب رگرسیون چندگانه برابر با  62/0 و ضریب تعیین چندگانه نیز با 48/0 برابر است. در کل مجموع متغیر مستقل معنی‌دار در الگو توانسته است 48/0 از متغیر وابسته یعنی افزایش کیفیت توانمندسازی  سربازان مرزبانی  ناجا را تبیین کند، و 52/0 آن را متغیرهایی تبیین می‌کند که بیرون از الگو است.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، سربازان، مرزبانی، عوامل جامعه شناختی، استان ایلام
  • اسماعیل خان احمدی * صفحات 105-131

    این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر در جذب جوانان به بسیج راهبرد دفاع همه جانبه سازماندهی شده است. نظر به سوال تحقیق، "عوامل موثر در جذب جوانان به بسیج کدام است؟" با مطالعات اکتشافی در منابع عوامل هشتگانه و گویه های مرتبط با هر عامل مشخص شد و در معرض قضاوت 129 نفر از خبرگان قرار گرفت. روش این پژوهش آمیخته اکتشافی از ترکیب رویکردهای کمی و کیفی با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه است. نظر به تجزیه و تحلیل داده ها میانگین عوامل موثر در جذب جوانان به بسیج، بیش از حد متوسط اهمیت داشته و  Fجدولها از مقدار بحرانی در سطح خطای 5% کوچکتر است. نظر به اینکه نقش عوامل اعتقادی، اقتصادی، بصیرتی، سیاسی، فرهنگی، نظامی، تهدیداتی، مدیریتی با میانگین 84/4، با درجه آزادی 128و سطح معنی‎داری000/0 است، فرضیات تحقیق تایید شد. مهمترین عامل موثر در جذب جوانان به بسیج راهبرد دفاع همه جانبه عامل اعتقادی با رتبه میانگینی 14/4، است.

    کلیدواژگان: بسیج، جذب، جوانان، راهبرد، دفاع همه جانبه
  • محمدحسین جمشیدی * صفحات 133-166

    از مهمترین مسایل مطرح در جنگها که نقش مهمی در تدبیر و رسیدن به پیروزی دارد شناخت اصول جنگ است. طرح و بررسی اصول جنگ بیانگر این است که جنگ به عنوان پدیده ای انسانی بر یک سری اصول اعتقادی، عقلانی و معرفتی، اخلاقی و تجربی بنا می شود. هر اندیشمند و صاحبنظری بر مبنای جهان بینی و فلسفه خویش درباره هستی، برای جنگ و نبرد اصولی تعیین کننده قایل است. از همین رو امیرمومنان علیه السلام به عنوان امام و رهبر جامعه و سیاست شناس و آگاه به اصول و ضوابط نظامی و رزمی و برخوردار از جهان بینی الهی و متعالی و دارای فلسفه اخلاقی و معنوی نسبت به حیات و زندگانی، اصول و معیارهایی برای جنگ در نظر گرفته، و دیدگاه خویش درباره جنگ را بر چنین اصولی بنا ساخته است. پرسش این  نوشتار این است که اصول جنگ از دیدگاه امیر مومنان علیه السلام چیست. در پاسخ  یافته های پژوهش که با رویکردی توصیفی تحلیلی و روش استنباطی متن پژوهی و هنجاری از یافته های اسنادی و کتابخانه ای به دست  آمده بیانگر این  است که از دیدگاه امام،  اصول جنگ در دو بعد کلی انسانی معنوی و علمی   فنی مطرح شده است که در هر دو بعد بویژه  بعد اول نگاه  امام  علیه السلام ماهیتا از دید اغلب صاحبنظران این حوزه متفاوت است.

    کلیدواژگان: امیر مومنان علی علیه السلام، جنگ از نگاه امام علی علیه السلام، اصول جنگ انسانی معنوی، علمی فنی
|
  • mohammad khajeh *, aLI JAMAI Pages 7-27

    Maintaining preparedness for facing potential future threats is an important task of the vigilant futurist military planners and thinkers in any country. The enmity of the American regime against the people of Iran, after the victory of the Islamic Revolution, is quite obvious to all. The presence of the US Navy and its military allies in the Persian Gulf has brought about serious threats, and is an indication of a permanent and direct US military attendance in the region. The researchers are concerned about the question that in the event of a possible war with the US in the Persian Gulf, how powerful the Phalanx cannon's anti-missile defense of US destroyers, which are extensively used in various operational regions and are also one of the most important US surface warships, will be. The data are collected by documentary method and by taking notes through descriptive-analytical method. Phalanx cannon anti-missile’s defense capability, including fast shooting, survey, reconnaissance, targeting, tracking, evaluation, collision capability, firing and automatically target destruction, were much better than manual control. However, this system suffers from some deficiencies including weak simultaneous engagement with multiple targets, firing from blind spots angles, ammunition shortages, operator and system errors, imitated capability of recognizing the targets or imposing more destructive power, limited shooting time and short range and weak continuous firing during combat.

    Keywords: missile defense, countermeasures, Phalanx Cannon, American destroyers
  • hassan saadat * Pages 29-54

    Military intelligence has always been an important and fundamental factor in battle management and rational conduct of war from the past to the present, and will play a unique role as forming the first step in any offensive or defensive battle. The significant role of data, information and knowledge is not unknown for anyone. Superiority in the field of information leads to superiority in other aspects, including decision-making and action. Moreover, the role of geographical sciences in general cannot be ignored in the cycle and process of military information. This role is so important that the consideration of geographical components in any military information plan and its use and application in military operations can be quite effective in advancing the predetermined goals. This research a qualitative research which follows descriptive method and analytical approach to answer the following question: “What is the role of geographical sciences in military intelligence?” Moreover, data collection for this research is implemented by documentary method. Finally, the group of geographical sciences in three areas of human geography, natural geography and interdisciplinary geography were assessed and the unique role of the geographical sciences in the cycle and process of military intelligence was explained. The results indicated that any military intelligence plan would be doomed to failure without considering geographical components.

    Keywords: geography, military intelligence, obligations, battle, operation scene
  • seyed mehran daei niaki, ahmad jafarnezhad, Jafar Gheidar-Kheljani *, mahdie hamedi Pages 55-86

    In the unpredictable environmental situation caused by international sanctions, which has put increasing pressures on organizations, it seems quite essential to investigate the relationship between resilience and technology and identify effective factors in technology resilience facing severe fluctuations and disruptions. This study aims at identifying the factors which enhance the technology resilience of organizations and investigating their relationship to define the extent to which these factors are affected by and affect on one another. With this regard, having a comprehensive review of the literature in all fields of resilience, the researchers arranged a list of factors affecting the resilience of organizational technology in relation to complex technology. Afterwards, using Fuzzy-Delphi method and applying the opinion of experts, insignificant factors were eliminated. Applying the structural-interpretive modeling (ISM) approach to the identified factors, the researchers defined relationships between these factors. The stimulus-dependent relationships between the factors were explained through Micmac Analysis. In order to validate the research, a defense organization was selected as the case study. The results indicated that factors related to the organizations infrastructure in relation to resilience should be prioritized for implementation.  Close attention must be paid to other factors as well because many linking and mediating factors are present in this model.

    Keywords: organization resilience, technology resilience, Fuzzy Delphi Method, interpretive structural modeling
  • javad monazami tabar * Pages 87-104

    Sociologists have considered the necessity of applying new approaches for employing the conscripts due to the change of global situation and entering into the era of soft war and economic war. Studies have shown that the traditional method of employing the conscripts have become obsolete in most countries of the world, and new methods are being applied in accordance with social, economic political and military conditions of country. The main purpose of this study is to investigate the sociological factors affecting the empowerment of border guards in Ilam province in 2018. This is a descriptive-correlational survey research. The statistical population includes all the conscripts serving in the Border Command of Ilam province, of whom 501 are selected as a statistical sample by Cochran's formula through stratified random sampling method. Two researcher-made questionnaires at Likert’s five-option scale were used for data collection. Descriptive statistics such as the mean, variance and standard deviation were used for data analysis. Furthermore, correlation test (Pearson correlation coefficient) and multiple regression were used to test the hypotheses in the inferential statistics section. The results revealed that the variables of group participation (0.278), environmental pleasantness (0.315), job satisfaction (0.445), feeling secure (0.239), and social trust (0.431) explained the dependent variable. Multiple regression coefficient was 0.62 and the coefficient of multiple determination came out to be 0.48. All in all, the whole significant independent variable in the model was able to explain 0.48 of the dependent variable, i.e. enhancement of the quality of empowerment of the border guards of the law enforcement force, and 0.52 were explained by variables outside the model.

    Keywords: empowerment, conscripts, border guards, sociological factors, Ilam province
  • Pages 105-131

    This research is aimed at identifying the effective factors influencing attraction of the youth to Basij as the total defense strategy. According to the research question, regarding the effective factors influencing the attraction of the youth to Basij, an exploratory method was used. Eight factors and the items related to each of them were identified and were presented to 129 experts to judge. This is an exploratory mixed research combining quantitative and qualitative approaches which contains interviews and questionnaires for data collection. Data analysis revealed that, the mean of the effective factors in attracting young people to Basij was more than average, and the F tables were smaller than the critical value at the level of 5% error allowance. Since the role of factors relating to economy, intuition, politics, culture, military, threats, and managerial factors acquired an average of 4.84, with a degree of freedom of 128 and a significance level of 0.000, the research hypotheses were confirmed. The most important factor in attracting young people to Basij for a comprehensive defense strategy relating to the factor of belief with an average rank of 4.14.

    Keywords: Basij, attraction, the youth, strategy, total defense
  • Mohammad Hossein Jamshidi * Pages 133-166

    A very important issue in wars, playing a great role in planning and achieving victory, regards the recognition of the principles of war. Designing and reviewing the principles of war indicates that war, as a human phenomenon, is based on a set of faithful, rational, epistemological, moral and empirical principles. All scholars and experts, propose decisive principles for war on the basis of their worldview and philosophy about the universe. In the same way, Amir al-m’omenin, the Imam, and the leader of the society, who was aware of politics, mindful of the principles and criteria of military and combat, had a divine and transcendent worldview, possessed a moral and spiritual philosophy towards life, have considered the principles and criteria for war. He has founded his views about war on such principles. The question of this research regards the principles of war from the point of view of Amir al-M’omenin (AS). The findings of this descriptive-analytical normative research using inferential statistics and documentary/library method, revealed that, in Imam Ali’s point of view, the principles of war can be classified into two general human-spiritual and scientific-technical dimensions. These two dimensions, especially the first one, are fundamentally different from the view of most specialists in this field.

    Keywords: Amir al-M’omenin Ali (AS), war from Imam Ali’s point of view, principles of war, humane-spiritual, scientific-technical